enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5872
EURO
34,8381
ALTIN
2.508,91
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Engelli Personellerin Günlük / Haftalık Çalışma Saatleri

Bedensel ve/veya ruhsal durumundaki engelleri sebebi ile çalışma gücünden en az %40 oranında yoksun olarak ve bunu sağlık raporu ile belgeleyen kimselere engelli denilmektedir. Peki engelli ya da özürlü vatandaşlarımızın çalışma saatleri nasıldır. Yasa ve yönetmeliklerde belirtilmiş olan engellilerin çalışma saatleri hakkında bilgiler haberimiz devamındadır.

Engelli Personellerin Günlük / Haftalık Çalışma Saatleri
24 Aralık 2017 17:40 | Son Güncellenme: 24 Aralık 2017 17:43
2.086
A+
A-

Bedensel ve/veya ruhsal durumundaki engelleri sebebi ile çalışma gücünden en az %40 oranında yoksun olan ve bunu mevzuatta belirtilmiş olan hususlara uygun bir sağlık kurulu raporu ile belgelemiş olan kimselere engelli işçi denilmektedir. İş Kanunu ve engelli işçi çalıştırma yönetmeliğince, engelli işçi çalıştırmak ve engelli işçi iş yeri koşulları ile ilgili bir takım sınırlandırmalar bulunmaktadır.

Engelli İşçilerin Hakları Nelerdir?

İş yerlerinde toplam çalışan sayısı ile orantılı olarak bir engelli işçi çalıştırma zorunluğu bulunmaktadır. Şayet bir iş yerinde 50 veya bu sayıdan fazla sayıda işçi çalışıyor ise, engelli işçi istihdam edilmelidir ve engelli işçi sayısı toplam işçi sayısının %3’ü kBedensel ve/veya ruhsal durumundaki engelleri sebebi ile çalışma gücünden en az %40 oranında yoksun olarak ve bunu sağlık raporu ile belgeleyen kimselere engelli denilmektedir. Peki engelli ya da özürlü vatandaşlarımızın çalışma saatleri nasıldır. Yasa ve yönetmeliklerde belirtilmiş olan engellilerin çalışma saatleri hakkında bilgiler haberimiz devamındadır.adar olmalıdır. Bu zorunluluk, aynı işverene ait olan aynı il içindeki bütün iş yerlerinde çalışan sayısına bakılarak hesaplanır. Peki engelli işçilerin iş yerlerindeki hakları nelerdir?

  • İşverenler, engelli işçileri işçinin mesleki, beden ve ruhsal koşullarına uygun işlerde çalıştırılmaktan sorumludur.
  • Engelli işçilerin, yer altı ve su altı işlerde çalıştırılmaları yasaktır.
  • Engelli işçilerin yani özürlü işçilerin gece çalışmalarını yasaklayıcı bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak sağlık durumu gece çalışmasına müsait olmayan ve bunu sağlık raporu ile belgeleyen engelli işçilerin gece işlerinde çalıştırılmaları yasaktır.

Engellilerin Çalışma Saatleri 2018

Engelli vatandaşlar için farklı bir çalışma saati belirlenmemiştir. Yani halk arasında engelli vatandaşlar, diğer çalışanlara göre daha az sürelerde çalıştırılırlar gibi çeşitli inanışlar doğru değildir. Yani engelli vatandaşlarımız da diğer çalışanlar gibi çalışma süresi haftalık 45 saat olarak belirlenmiştir. Bu süre de günlük olarak hesaplandığında 7.5 saattir. Ancak engelli vatandaşlarımız günlük 11 saatten fazla çalıştırılamazlar. Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmaz.  Ancak engelli vatandaşlarımız yazımız başında belirttiğimiz üzere beden ve ruh şartlarına uygun işlerde çalıştırılmalıdırlar. Çalışma saatleri ise diğer çalışanlarınki gibidir.

Engelliler fazla mesai yapabilir mi : İş Kanunu’nda bu konu ile ilgili “İş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi ile önceden veya sonradan fazla çalışmayı kabul etmiş olsalar bile sağlıklarının elvermediği iş yeri hekiminin veya Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı hekiminin, bunların bulunmadığı yerlerde herhangi bir hekimin raporu ile belgelenen işçiler,” maddesi bulunmaktadır. Yani sağlık raporunuz fazla çalışmaya uygun olmadığınız yönünde ise fazla mesai yaptırılması yasaktır.

Engelli personeller hafta sonu çalıştırılabilir mi : Engelli personellerin, memurların Cumartesi ve Pazar günü yani hafta sonu çalıştırılamayacağını belirten bir madde bulunmamaktadır. Ancak sağlık kurulu raporu ile nöbet yani fazla mesai yapamayacağı belirtilmişse ve hafta sonu mesai saatleri dışında ise çalıştırılamaz. Aksi durumunda Cumartesi ve Pazar günleri çalışan bir fabrikada ya da devlet kurumunda diğer personeller gibi çalıştırılabilirler.

Ayrıca engelli yani özürlü vatandaşlarımız 3 Aralık Dünya Özürlüler Gününde ve 10-16 Mayıs sakatlar haftasının ilk gününde idari izinli sayılmaktadır.

Bu yazımızda engelliler kaç saat çalışır, engellilerin çalışma saatleri konularında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

Yorumlar

  1. Barış Yılmaz dedi ki:

    Ben 3yildira-101de engelli statüsünde çalışmaktayım ancak ne varki 13 saatte kadar çalıstiriyorka itiraz felan söz konusu olduğunda iş sözleşmesi ni fes ederiz diyorlar mesela 100/60 engeli yım epilepsi hastası yım ağır iş yapamaz raporum olmasına rağmen ağır iş yaptırıyor lar 3yillik kidemim var bu konuda ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim

    1. duygu dedi ki:

      iş sözleşmenizi fes edeemzler eger ederlerse işe dönüş davası açarsınız kazanırsınız hiç birsey yapamzlar gözünüzü korkutuyolar.

  2. Selda dedi ki:

    Kurumumuzda çalışan temizlik personelleri ağır iş yapamaz raporu almışlar temizlik personellerinin ağır iş kavramı nedir hangi işler yaptırılamaz.Bu raporun geçerli olması için sağlık kurulu raporumu olması gerekir

  3. Gülşen dedi ki:

    % 43 engelli işci günde kaç saat çalışır ,24 saat nöbet tutabilir mi

  4. erkan dedi ki:

    ben devlet hastanesi eğitim araştırmada çalışıyorum sabah 7 akşam 4 de çıkıyorum kan taşımada