Bilgi: Klavye yön tuşlarını kullanarak galeri resimleri arasında geçiş yapabilirsiniz.

Kuru Fasulyenin

Her güzel şeyin bir bedeli var gibi kuru fasulye Yemenin de bir bedeli var, o da ‘’gaz’’ mı diyorsunuz? Hayır, gerçekten bu tür bir bedel yok. Kuru fasulyenin gaz yapmaması amacıyla yalnızca bilmeniz ve yapmanız gereken şeyler var. Bunlar nelerdir gelin bir bakalım…

Konunun başlangıç noktasına gelelim; ‘’Kuru fasulye namacıyla gaz yapar?’’ Kuru fasulye içeriğinde midemizin sindiremeyeceği kadar oligosakkarit bulunduruyor. Oligosakkarit, şeker molekülleridir.

Midemiz ve ince bağırsaklarımız oligosakkariti sindiremez ve bu yüzden diğer sevdiğimiz kuru fasulye olmak üzere diğer bütün baklagiller midede rahatsızlık yaşanmasına sebep olur.

Yaşanılan gaz ve mide rahatsızlıklarına çözüm olarak oligosakkaritleri kalın bağırsağa ulaşmadan evvelce parçalayabiliriz. Bunun amacıyla de kullanabileceğiniz sihirli malzemeler ve teknikler var. Kuru fasulyeyi gaz yapmaması amacıyla nasıl pişirmeliyim?

Kuru fasulye yedikten sonra gaz bozukluğu ve mide sıkışması yaşamamak amacıyla pişirme esnasında birkaç püf noktası vereceğiz. Bu bilgilerden sonra gönül rahatlığıyla kuru fasulye yiyebilirsiniz… 1.Adım İşte istediğiniz gibi kuru fasulye yiyebilmeniz amacıyla minicik bir ayrıntı; kimyon.

Kimyon, bağırsaklardaki gaz sıkışmasını önleyecek ve kuru fasulye yedikten sonra hissettiğiniz rahatsızlığın önüne geçecektir. Kuru fasulye haşlanırken amacıylae bir tatlı kaşığının ucuyla kimyon ek etmeniz yeterlidir.

2.Adım Kimyonunuz yoksa endişelenmeyin, kekikte aynı fonksiyonu görür.

3.Adım Kuru fasulyenin gaz yapmasını istemiyorsanız bir gece daha daha eskiden kesinlikle ıslatın. Haşlarken de tencereyi sık sık denetim ederek üstünde biriken köpükleri daha çoğalmadan alın ve atın. Çünkü o köpükler gaz oluşumuna büyük bir etkendir.

4.Adım Kuru fasulyeye karbonat eklemekte sık sarfedilen bir teknikdir fakat fasulyedeki vitamin ve minerallerin ölmesine sebep oluyor.

Yine de süratli bir şekilde fasulyelerim pişsin gazı da yok olsun istiyorsanız karbonat tercih edebilirsiniz.

5.Adım Kuru fasulyenin gaz yapmaması amacıyla son olarak çiğ patatesten bahsedelim biraz … Dörde bölünmüş çiğ patatesi tencerenin amacıylae atıyoruz.

Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi gaz yapan besinlerde bu teknik tercih edilir fakat pişme prosedürü tamamlanınca patatesi anında tencereden çıkartıp atmak lazım olur. Çünkü patates bütün gazı kendi içeriğinde toplayacak ve tencerede kalmaya devam ederse gaz tekrar kuru fasulyeye geçecektir.

Nohuttan Fasülyesine Baklagil Pişirirken Yapılan En Büyük 9 Hata Sofralarımızın olmazsa olmazı onlar. Kim sevmez kuru fasulyeyi, nohudu, mercimeği, bezelyeyi… Seviyoruz sevmesine lakin, o canım yemekleri hiç farkında olmadan heba ediyoruz fazlası zaman. Neler yapmıyoruz ki…

İşte hakkını sunarak bir kuru fasulye bir nohut gerçekleştirmek istiyorsanız kesinlikle yapmamaz gereken şeyler var. İşin sırrı ufak dokunuşlarda gizlidir, en iyi hanımlar siz bilirsiniz bunu… Mesela;

1 – Süre kazanmak amacıyla daha daha eskiden bekletilen bakliyatlara karbonat ekliyorsunuz: Karbonat bu iş amacıyla kullanılır,doğru. Ancak karbonatı vakit kazanmak amacıyla kullanırsak baklagillerin bütün minarellerini kaybederiz.